Bucataria turceasca – o alegere excelenta pentru gurmanzi

Cu toate ca bucataria lor este influentata de popoarele vecine si de unele tendinte internationale, turcii sunt renumiti pentru modul sanatos de a manca, ei aparand cu strasnicie valorile culinare traditionale.

Preparatele traditionale turcesti – salate cu iaurt, legume umplute, peste in ulei de masline, deserturi cu sirop – vechi de sute ani, au fost pastrate cu sfintenie de-a lungul timpului. Vara, turcii consuma mai mult legume, fructe si mirodenii proaspete, iarna completand meniul cu masline, nuci, alune sau caise uscate. Bucataria turceasca exceleaza prin combinatii simple. Salatele de legume sunt asezonate cu ulei de masline, lamaie, iaurt si usturoi.

Costurile mici ale ingredientelor si tehnicile simple de preparare fac din bucataria turceasca o sursa inepuizabila de retete. Astfel, bucatarii turci sunt renumiti pentru variatiile de preparare ale unui singur ingredient. Vanata, de exemplu, poate fi gatita in peste 40 de moduri. Pe langa “Pul Biber” – ardei rosu, semi-uscat, iute, unul din condimentele lor specifice -, turcii mai folosesc menta, chimenul, usturoiul, patrunjelul, mararul.

Si carnea este mult folosita – mai putin porcul, interzis in Islam – cel mai adesea, carnea de miel si oaie. Sunt agreate felurile din peste si preparatele din fructe de mare foarte proaspete. Turcii sunt mari specialisti in deserturi – pe langa traditionalele baclavale, sarailii si derivatele acestora; fructe confiate gen smokine, ulterior zaharisite – si muraturi. Muraturile turcesti – un amestec sanatos si picant de legume savuroase – pot fi servite la orice friptura, mai ales preparata la tava.

Bucate traditionale turcesti

1.Kebab:Bucati mici de carne, peste sau crustacee, de obicei marinate inainte de a fi insirate pe o tepusa si prajite pe carbuni. Carnea poate alterna pe tepusa cu bucati de legume. Se mai numeste si shish kebab sau shashlik; doner kebab – kebab cu carne de miel.

2. Pilaf (pilav) – este felul lor principal de mancare, preparat din orez, dar si din grau pisat. Pilaful se serveste alaturi de carne de peste sau pui.

3. Meze – aperitive.

4. Dolma – frunze de vita de vie sau legume, umplute cu fructe de pin si coacaze.

5. Baklava – cel mai cunoscut desert turcesc, cu multe varietati – un foietaj cu miere si nuci pisate.

6. Rahat – facut din curmale, miere, trandafiri si iasomie, amestecate cu guma arabica.

7. Bauturi traditionale: Ayran – iaurt amestecat cu menta si sare; Rachiu – cunoscut si ca “lapte de leu”; Ceai; Cafea neagra, tare; Bere turceasca; Vin rosu si alb.

Shashlik

Ingrediente: 500 g carne de miel sau de oaie, 150 g slanina afumata, 4 rosii, 4 ardei grasi, 250 g orez, 3 linguri ulei, sare, piper, unt, lamaie. Preparare: Carnea se taie in bucati mici, care se ung cu ulei, se condimenteaza, apoi se infig pe frigarui, alternand cu bucati de slanina, ardei grasi si rosii. Se frig pe gratar. Se servesc cu orez fiert, stropit cu unt si suc de lamaie.

Cataif cu frisca

Ingrediente: Foaia – 3 oua, 270 g faina. Siropul – 200 g zahar, 150 ml apa, 50 ml rom. Umplutura: 1 kg frisca

Preparare: Din oua si faina preparam taitei subtiri. Dupa ce i-am uscat, ii presaram intr-o tava mare. Ii coacem la cuptor, circa 15 minute, pana se rumenesc putin. Intre timp, se face un sirop din zahar si rom, fiert 2-3 clocote, dupa care se stropesc taiteii cu el. Se mai lasa la cuptor pana ce absoarbe tot siropul si se leaga ca o foaie. Foaia se lasa sa se raceasca in tava, ca sa intareasca, dupa care se taie in jumatate. O parte se taie in patrate de 5/5 cm, iar pe cealalta jumatate se pune un strat de 3-4 cm grosime de frisca; peste frisca se pun patratele in ordinea in care au fost, dupa forma lor, trecand cu cutitul prin frisca, se taie si foaia de dedesubt.

Sarma de vinete cu nuca

Ingrediente: 4 vinete potrivite, 4 ardei verzi, 1 pahar de nuca, 1 legatura patrunjel, 2 catei de usturoi, 250 g iaurt, piper, otet, sare.

Preparare: Se coc vinetele si ardeii in cuptor. Se curata de coaja, apoi se taie marunt. Se marunteste miezul de nuca prin robotul de bucatarie. Pisam usturoiul. Toate ingredientele, mai putin patrunjelul, se amesteca bine pe un platou. Se decoreaza cu patrunjel tocat si se serveste.

Geagic (Salata turceasca)

Ingrediente: o capatana de usturoi, un pahar de iaurt gras, sau un pahar de smantana cremoas, 2 castraveti mari de gradina, ulei de masline, 3 lingurite suc de lamaie, sare

Preparare: Cureti usturoiul si-l pisezi marunt. Il freci cu un praf de sare, apoi adaugi cate putin ulei, ca la maioneza. Dupa ce a crescut atat cat ti-ai propus, adaugi cateva picaturi de suc de lamaie. Cureti castravetii de coaja, ii tai cuburi mici sau ii dai pe razatoare. Ii scurgi putin de zeama pe care si-o lasa, ii adaugi peste usturoi, apoi amesteci bine. Pui smantana (sau iaurtul) peste compozitia de mai sus, apoi amesteci pana se omogenizeaza bine.

Manaman (pentru mic dejun)

Ingrediente: o ceapa, 2 oua, 1 ardei gras, 4 rosii mari, sare, piper,1 lingura de ulei.

Preparare: Ceapa curatata se taie julien. Ardeiul gras, curatat de seminte, se taie fasii. In uleiul incins in tigaie, se prajeste ceapa, un minut, pana devine sticloasa. Se adauga ardeiul gras si se prajeste inca un minut. Rosiile, curatate de pielita, se maruntesc. Se adauga peste ceapa si ardei, in tigaie. Se condimenteaza cu sare si piper, se prajeste totul circa 5 minute, pana cand rosiile sunt moi si preparatul a inceput usor sa fiarba. Se sparg ouale pe deasupra si nu se mai amesteca. Cand ouale sunt facute, preparatul se asaza pe farfurie, cu oul in sus.