14 proprietati si beneficii ale afinelor

Afinele este unul dintre cele mai sanatoase alimente cu cel mai mare continut de vitamine si antioxidanti, motiv pentru care este considerat un „super fruct”.

Este un fruct care poate fi combinat cu usurinta cu alte ingrediente, nu doar in deserturi si gustari, ci si in felurile intai si secunde, ceea ce ne permite sa ne imbogatim preparatele cu diverse tipuri de vitamine.

Si cel mai important lucru: pe langa un gust dulce care le va placea atat copiilor, cat si adultilor, consumul de afine devine un obicei sanatos pentru organismul tau. Sa vedem care sunt beneficiile pe care le aduc afinele sanatatii noastre.

Proprietati si beneficii ale afinelor (explicate)

Afinele poate fi considerat atat planta cu denumirea stiintifica Vaccinium corymbosum , cat si boaba pe care o produce acest arbust. Este un produs originar din America de Nord care a fost cultivat de nativii americani de mii de ani, si din motive intemeiate: acest aliment este o sursa foarte buna de vitamine si antioxidanti.

Daca vrei sa stii care sunt beneficiile consumului de afine, continua sa citesti; In randurile urmatoare le gasiti pe cele mai importante.

1. Este antiinflamator

Afinele sunt bogate in antioxidanti ; Unul dintre cele mai importante pe care le ofera acest fruct sunt proantocianidinele. Aceste molecule sunt cunoscute a fi agenti antiinflamatori puternici. In acest fel, ele ajuta la reducerea efectelor nocive ale anumitor patologii si leziuni, facand ca vindecarea sa dureze mai putin timp si sa necesite mai putine resurse din partea sistemului nostru imunitar.

Astfel, incorporarea afinelor in dieta poate face diferenta la persoanele predispuse la probleme de sanatate caracterizate prin reactii inflamatorii frecvente, precum rigiditatea musculara sau durerea.

2. Reduce riscul de cancer

Intr-o populatie mondiala a carei speranta de viata este din ce in ce mai mare, cancerul este una dintre cele mai frecvente boli, iar in ultimele decenii numarul cazurilor de persoane cu cancer a crescut. Potrivit estimarilor Societatii Spaniole de Oncologie Medicala (SEOM), in 2015, 220.000 de pacienti cu cancer au fost diagnosticati pe teritoriul spaniol.

Unele studii au ajuns la concluzia ca consumul acestui fruct poate ajuta la combaterea riscului de proliferare a celulelor canceroase atunci cand acestea sunt putine si, in plus, o fac fara a deteriora alte celule. Acest lucru se datoreaza faptului ca afinele contin acid galic si resveratrol, doi compusi importanti care ajuta la reducerea impactului negativ al cancerului. Desigur, trebuie sa fie clar ca simplul fapt de a consuma afine nu va servi la vindecarea cancerului sau la disparitia tumorilor existente.

3. Intineriti

Proantocianidinele, prezente in acest aliment , sunt si ele importante pentru organism deoarece au o mare capacitate de a combate alte fenomene si de a imbunatati sanatatea. In plus, ele par a fi utile in inversarea procesului de imbatranire in mai multe moduri, inclusiv prin eliminarea radicalilor liberi din piele si alte organe, pentru a face pielea sa arate sanatoasa si tanara.

4. Previne bolile neurodegenerative

Afinele au substante care actioneaza ca agenti neuroprotectori, in mare parte datorita continutului lor masiv de antioxidanti, care a fost deja discutat in punctele anterioare.

Acidul galic joaca un rol foarte important in ceea ce priveste functia neuronala, deoarece previne declinul cognitiv si dezvoltarea anumitor boli degenerative precum Alzheimer si Parkinson, prin prevenirea oxidarii celulelor din creier, facandu-l sa degenereze mai lent.

5. Previne deteriorarea ADN-ului

Daunele oxidative pot aparea in celulele noastre zilnic, iar aceasta oxidare este unul dintre motivele pentru care oamenii imbatranesc. Acesta este motivul pentru care antioxidantii sunt atat de importanti. Dar oxidarea poate afecta si ADN-ul si in acest fel pot aparea mutatii, care la randul lor cresc riscul de a dezvolta cancer. Cercetarile arata ca consumul zilnic de afine scade deteriorarea oxidativa a ADN-ului cu pana la 20%.

6. Ajuta la combaterea diabetului

Un studiu publicat in 2010 in Nutrition Journal afirma ca consumul acestui fruct imbunatateste sensibilitatea la insulina la persoanele obeze rezistente la acest hormon . Prin urmare, consumul de afine poate ajuta la combaterea diabetului. Insulina este un hormon produs in pancreas, care ajuta organismul sa metabolizeze corect carbohidratii si previne cresterea prea mare a zaharului din sange.

7. Promoveaza prezenta colesterolului bun

Dupa cum a afirmat Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite, afinul este fructul cu cea mai mare cantitate de antioxidanti si este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru combaterea colesterolului. Afinele cresc sinteza hepatica a colesterolului bun sau HDL si inhiba formarea colesterolului rau sau LDL.

8. Scade tensiunea arteriala

Afinele ajuta la scaderea si reglarea tensiunii arteriale, in mare parte pentru ca determina un flux mai mare de antioxidanti si nutrienti in organism, ceea ce previne acumularea de colesterol si, in general, acest lucru ajuta organismul sa functioneze mai bine.

Afinele pot preveni, de asemenea, cresterile de glucoza din sange prin imbunatatirea raspunsului organismului la insulina. Aceasta inseamna ca organismul transporta mai bine nutrientii si sangele circula fara probleme. De asemenea, un studiu recent de la Universitatea din Florida concluzioneaza ca consumul zilnic de afine ar putea fi cheia pentru reducerea tensiunii arteriale.

9. Imbunatateste functiile cognitive si memoria

S-a demonstrat ca afinele maresc functia cognitiva la sobolani si oameni . De asemenea, s-a demonstrat ca afinele imbunatatesc memoria. Pentru un studiu, unui grup a fost rugat sa bea suc de afine zilnic, iar unui grup de control a fost rugat sa consume o bautura placebo. Grupul care a consumat sucul de afine a aratat cresteri pozitive in invatarea perechilor si a reamintirii cuvintelor.

10. Imbunatateste vederea

Retina globului ocular poate suferi, de asemenea, leziuni oxidative, deoarece este un tesut vulnerabil si poate fi usor deteriorat de inflamatie sau infectie. Deteriorarea retinei inseamna ca apar leziuni ale vederii, asa ca mentinerea retinei sanatoase este esentiala pentru mentinerea vederii la batranete. Din fericire, afinele sunt bogate in antioxidanti numiti antociani, care previn afectarea ochilor .

11. Ajuta la reducerea grasimilor

Afinele sunt ideale pentru o alimentatie sanatoasa si pentru pierderea in greutate , deoarece contin o cantitate mare de fibre si au un continut scazut de calorii. Acest lucru face din acest fruct o alternativa sanatoasa, care ajuta la reglarea functiei intestinale si va ajuta sa va simtiti mai saturati datorita fibrei. In plus, exista mai multe investigatii care afirma ca afinele stabilizeaza nivelul zaharului din sange si previn acumularea de grasime.

12. Ajuta la relatii intime mai bune

Afinele ajuta la cresterea productiei de oxid nitric endogen, care este adesea asociat cu un risc mai scazut de boli de inima. Dar nu numai atat, ci si oxidul nitric este implicat in erectia penisului. De fapt, ingredientul activ din Viagra, sildenafilul, creste nivelul de oxid nitric din organism pentru a-si produce efectul. Daca vrei sa stii cum se intampla acest lucru, poti citi acest articol: „Oxid nitric (neurotransmitator): definitie si functii”.

13. Imbunatateste sanatatea parului

Afinele imbunatatesc sanatatea parului. Vitamina B este buna pentru cresterea parului , deoarece imbunatateste oxigenarea si circulatia sangelui in organism, in special la nivelul scalpului. In plus, reducerea colesterolului este si ea pozitiva in acest sens, iar antocianinele ajuta la stimularea cresterii parului.

14. Ai grija de piele

Antioxidantii combate prezenta radicalilor liberi in piele, care pot provoca daune severe acestei zone a corpului. Fitochimicele si antioxidantii prezenti in afin fac pielea sa para mai fina si mai tanara . In plus, este posibil sa folositi acest fruct ca masca pentru combaterea acneei.