Gastronomia chiliana este foarte diversificata, felurite specialitati de mancare fiind mostenite de la amerindienii nativi, altele fiind invatate de la comunitatile imigrante in special de la spanioli de la care au mostenit si limba toate imbinate cu influente germane, frantuzesti sau arabe. Mancarurile traditionale chiliene au caracteristici diferite in functie de zona in care sunt preparate, principala diferenta fiind in alegerea ingredientelor.
De exemplu reteta mancarii traditionale “cazuela” din nordul tarii difera de cea din sud, care la randul ei este diferita de cea din zona central a tarii andine. Toate zonele au propriile specialitati culinare specifice in functie de climatul regiunii si de resursele de hrana pe care le au (din apa sau de pe uscat). Una dintre cele mai vechi specialitati chiliene provine din regiunea central a tarii si anume supa valdiviana, sau “ajiaco y valdiviano”, care este numita astfel de la numele generalului spaniol Don Pedro de Valdivia care dorea ca soldatii spanioli sa fie platiti in cantitati uriase de ceapa, cartofi si chili in loc de bani, igrediente pe care soldatii le foloseau ca sa faca renumita supa, acestora adaugandu-se nelipsita carne, oua si condimente.
Cu timpul, aceasta reteta a suferit modificari, ajungand astfel in urmatoare forumula si metoda de pregatire: pentru prepararea supei sunt necesare ingrediente precum carnea de vita taiata fasii (650 de grame, de obicei folosindu-se carne deshidratata, usor prajita si feliata), un kilogram de cartofi feliati, o ceapa mare feliata si prajita in ulei, doi catei de usturoi care vor fi prajiti deasupra cepei (si acestuia necesita maruntirea), o rosie taiata, un ardei iute foarte picant (care este curatat de samburi si taiat marunt), piper, chimion, oregano, o lingurita de pasta de ardei iute, 6 oua si doi litri de apa fiarta. Prepararea acestei supe incepe cu prajirea cepei, usturoiului si rosiilor intr-o oala mare, deasupra acestui amestec se pun pentru cateva minute carnea si cartofii, se adauga toate condimentele iar la urma se adauga apa fiarta. Oala se acopera, iar dupa 20 de minute cartofii sunt verificati daca sunt fierti, iar la final se adauga continutul celor 6 oua si se amesteca incet timp de un minut .
Datorita faptului ca tara se intinde sub forma unei fasii de-a lungul Oceanului Pacific, in zona s-a dezvoltat o bucatarie chiliana baza si pe preparatele din peste sau fructe de mare. Un exemplu de astfel de preparat este sufleul cu creveti chilian a carui preparare necesita ingredient precum: 150 de grame de ciuperci, 50 grame de unt, o ceapa rosie, 150 grame de creveti decorticati, 4 oua, 100 grame de parmesan, o lingura cu capere, doi catei de usturoi, 250 ml lapte dulce, 40 grame de faina, sare, piper, patrunjel, sos de smantana cu usturoi, andive si lamaie. Acest preparat nu este greu de facut, orice gospodina cunoscand modul de preparare al sufleului cu creveti. Primul pas reprezinta taierea ciupercilor, care sunt calite intr-o tigaie in care in prealabil a fost topit putin unt. Dupa ce se inmoaie ciupercile, sunt adaugati crevetii in tigaie si se calesc timp de 5 minute, dupa care sunt pusi sa se raceasca.
Intr-un bol sunt amestecate ouale cu faina, sarea si piperul, peste care se adauga laptele dulce si usturoiul care a fost pisat. Dupa aceea sunt adaugate in acelasi bol caperele si ceapa rosie feliata. Parmezanul si patrunjelul tocat se amesteca si se presara peste amestecul din bol dupa care sunt adaugate ciupercile cu creveti. Toate acestea sunt amestecate bine si introduse intr-un cuptor incins, urmand sa fie coapte la foc mediu timp de 20-30 de minute pana cand devin aurii la culoare. Dupa ce se scot din cuptor, sunt lasate sa se raceasca doua minute, urmand a se servi imediat cu sos de smanatana cu usturoi si patrunjel sau salata de andive cu lamaie, acestora adaugandu-li-se un vin din Chile care nu poate lipsi de la masa traditionala a unui chilian.